Křepelčí vejce je málo známá delikatesa

Křepelčí vajíčko pořídíte za stejnou cenu jako slepičí vejce. Avšak křepelčí vejce podílem výživových látek hravě předčí vejce slepičí.

Křepelčí vejce je oproti tomu slepičímu až pětinásobně menší. Avšak ani menší váha, která se pohybuje okolo 12 až 20 gramů si s vejcetem od slípky ničím nezadá. Křepelčí vejce má skvělé dietetické vlastnosti.

Vitamíny, stopové prvky a další látky

Vysoký obsah železa, hořčíku, vápníku, fosforu, zinku a mědi oplývají vejce od křepelek. Mezi klady patří i vitamíny 81, 82 a 86. Jsou vhodné i z hlediska hladiny cholesterolu, která je v tomto případě velmi nízká.

To však není vše. Křepelčí vejce v sobě ukrývají hodnotné bílkoviny a minerální látky. Mají své nezastupitelné místo v jídelníčku každého, kdo chce jíst dobře, chutně a zdravě. Křepelčí vajíčka přispívají na omezení chorob kardiovaskulárního systému, cukrovky, chorob trávicího ústrojí (zejména pak nemoci žaludku, ledvin a tenkého střeva). Pozitivní vliv mají i na léčbu nemocí nervového a dýchacího systému.

Křepelčí vejce posilují imunitní systém člověka a mají vliv na zvýšenou potenci mužů.

Levnější než pobyt u moře

Budete-li po dobu šesti týdnů jíst křepelčí vejce (denní dávka pro dospělého jsou čtyři kusy, pro dítě dva až tři), posílíte imunitu stejně jako kdybyste strávili dovolenou ve vysokých horách anebo u moře.

Průměrná cena za jedno křepelčí vejce se pohybuje okolo pěti korun. Při této ceně a doporučenému výživovému cyklu vydá dospělý za křepelčí vajíčka celkem 840 korun. Cenově dostupná dovolená u moře se pohybuje běžně v deseti až dvacetinásobcích této sumy. Křepelčí vejce se tak vyplatí jíst.

Jak na přípravu křepelčích vajec

Křepelčí vajíčka se upravují stejně jako slepičí. Doba varu je 80 vteřin. Doporučený způsob rozbíjení syrových vajec je seknutím nožem.